Gas puzzelaar
(Niet) De lichten aan houden
uitgave 1581
OLD SPARKY schrijft: Hoe zijn we hier gekomen – een torenhoge energieprijsplafond met nog meer pijn?
Het antwoord gaat terug op nationale post-covid economische herstelplannen, die in januari 2021 met China van start gingen. De wereldwijde vraag naar gas steeg dat jaar met 175 miljard kubieke meter (BCM), de onmiddellijke reactie was een piek in de groothandelsprijzen voor gas in het Verre Oosten . De wereldwijde gasmarkt is met elkaar verbonden, en hoewel China al snel begon terug te vallen op steenkool, was de kettingreactie begonnen. Afgelopen zomer, toen de Russische president Vladimir Poetin de voorbereidingscampagne voor zijn oorlog tegen Oekraïne begon door gasleveringen aan Europa tegen te houden, was de teerling geworpen.
Poetin verergert de zaken door gas uit Europa tegen te houden, wat neerkomt op meer dan 110 BCM van een verder tekort aan leveringen – gelijk aan meer dan de volledige jaarlijkse vraag van Duitsland.
De Europese positie wordt nog scherper door enorme reducties in de elektriciteitsopwekkingscapaciteit in Frankrijk (vanwege de erbarmelijke staat van zijn kernwapens); Duitsland (sluiting van kerncentrales, kolen- en bruinkoolcentrales als onderdeel van “groen” beleid); en verschillende landen die afhankelijk zijn van grote waterkrachtcentrales (droogte). China, een andere grote energie-importeur, kampt ook met een elektriciteitstekort van noodproporties. Het is een wereldwijde bevoorradingscrisis met ernstige economische gevolgen. Slechts twee dingen kunnen dit verzachten: meer aanbod en/of minder vraag.
Pijnreacties
OVER LEVERING doen regeringen er alles aan om onmiddellijke hulp te bieden, met name waar mogelijk terug te schakelen naar steenkool, en effectief de invoer van zoveel oogverblindend duur vloeibaar aardgas (LNG) te garanderen als in het wereldwijde systeem kan worden verkregen. Beide maatregelen helpen, maar zijn niet voldoende om aanhoudende ultrahoge prijzen te voorkomen.
Op vraag maakt het warme zomerweer de situatie vandaag beheersbaar (ondanks de waterkrachtproblemen), maar de vraag zal in de winter veel groter zijn en het lijdt geen twijfel dat energierantsoenering vereist zal zijn. Dit zal ofwel rantsoenering zijn op basis van prijs – degenen die het zich niet kunnen veroorloven zullen het niet gebruiken, een brute zaak – of op een of andere georganiseerde basis. Frankrijk en Duitsland zijn hier al serieus en in het openbaar mee begonnen.
In het VK, zoals we hebben weggekwijnd in afwachting van een nieuwe premier, is er terughoudendheid om het spook van rantsoenering in oorlogstijd op te roepen. Dit is gek. Het gaat hoe dan ook gebeuren, dus waarom nu niet gelijk met het publiek? De nieuwe premier zou de opmerkelijke successen (en enkele fouten) van het Britse rantsoeneringsprogramma tijdens en na de Tweede Wereldoorlog moeten bestuderen, evenals de rampen in delen van de wereld waar de levering van schaarse maar vitale goederen werd overgelaten aan laissez-faire.
Hoe slaagde het VK erin om in de jaren 40 te rantsoeneren? Omdat de regeling grotendeels eerlijk was en er draagvlak onder de bevolking was en dus brede naleving. De Fransen, wiens naoorlogse pogingen strandden in ongebreidelde niet-naleving en een ziedende zwarte markt, hebben deze les onthouden en leggen de politieke basis.
Petjes in de ring
BEHALVE enorme verbeteringen in de bevoorrading, zal elk land dat de lichten aan wil houden, veel meer moeten betalen voor energie. De vragen worden: wie, hoe en wanneer – plus, hoe worden meevallers belast? De alternatieven voor het huidige “klant betaalt”-systeem zijn: nu betalen voor energie, maar via algemene belastingen; of lenen en later betalen via energierekeningen en/of belastingen. Landen volgen verschillende benaderingen, waarbij het VK tot dusver op onverklaarbare wijze de meevallers van elektriciteitsproducenten negeert en het grootste deel van de energiekosten rechtstreeks aan de consumenten doorberekent. Het is zeer waarschijnlijk dat de plannen van Truss dit laatste zullen veranderen.
Hoe het ook wordt betaald, de energie van deze winter zal zeer hoge kosten met zich meebrengen en enorm inflatoir zijn. Als Labour-leider Keir Starmer vertelt dat zijn zesmaandenplan deels wordt gefinancierd door “de inflatie terug te dringen”, praat hij uit zijn hoed. Toch heeft hij in ieder geval een plan.
Sommige commentatoren wijzen op Frankrijk, met zijn momenteel lagere prijsplafond. Dat is naïef: de Fransen stellen alleen het onvermijdelijke uit (tenzij ze een nucleair wonder uit de hoed kunnen toveren). Het VK is beter geplaatst dan Duitsland, met zijn veel grotere energiebehoefte voor productie en minder inheemse energiebronnen, afgezien van zeer vervuilende bruinkool. Grootschalige terugkeer naar bruinkool wordt algemeen niet uitgesloten, maar misschien komt zelfs dat binnenkort weer op de agenda.
Groen worden
WAT van “netto nul koolstof”? Het korte antwoord is dat milieuoverwegingen voorlopig bijna volledig achterwege blijven.
Elk land schakelt zo ver mogelijk terug op kolen en biomassa, die direct veel meer extra energie opleveren dan wind en zon – hernieuwbare bronnen draaien altijd op het niveau dat de elementen toelaten. Erger nog, Rusland is begonnen met het verbranden van grote hoeveelheden overtollig gas: het kan een deel van zijn productie niet stilleggen (waardoor de bijbehorende olieproductie zou dalen) en heeft de opslagfaciliteiten al gevuld en de verkoop aan China gemaximaliseerd.
Een ander milieuprobleem kan worden voorspeld. Wanneer schonere verwarmingsmethoden onbetaalbaar worden, verbranden mensen alles wat ze kunnen. Dit betekent hout, gras, enz., maar kan ook oude banden bevatten. Giftige luchtverontreiniging zal sterk verergeren terwijl de CO2-uitstoot toeneemt. Weinig hiervan zal onder enige vorm van controle of zelfs toezicht staan.
Uitdoen
WELK marktmechanisme bepaalt de groothandelsprijzen op het niveau dat ze nu zijn? Het antwoord is, in botte taal van de energie-industrie, “destructie van de vraag”. Dit is het punt waarop grote industriële verbruikers stoppen met het verbruiken van energie omdat het te duur is.
Dit legt een plafond in Europa op wat de Fransen (met de hoogste groothandelsprijs voor elektriciteit) kunnen vragen, wat op zijn beurt weer beperkt hoeveel gasgestookte elektriciteitsopwekkers kunnen betalen voor LNG. Een soortgelijk mechanisme werkt in het Verre Oosten. Maar het is geen troost, om twee redenen. Ten eerste, wat de industrie uiteindelijk bereid is te betalen, en dus het niveau van dit “plafond” van de groothandelsmarkt, kan zeer hoog zijn. Ten tweede vertegenwoordigt de industriële productie die daardoor wordt stopgezet in veel gevallen zelf een tekort aan iets anders. Als dat bijvoorbeeld kunstmest is, is dat op zich al ernstig.
Slimme Gaia
JAMES LOVELOCK, die onlangs op 103-jarige leeftijd stierf, wordt het best herinnerd voor zijn “Gaia”-hypothese: dat onze planeet en alles erop één gigantisch zelfregulerend systeem is. Maar hij kwam ook met het indringende inzicht dat ‘beschaving energie-intensief is’, dat we op eigen risico vergeten.
Lovelock beschouwde veel bronnen van hernieuwbare energie als “hopeloos inefficiënt… we hebben iets nodig dat veel effectiever is dan de groene ideologie van het Kyoto-akkoord”. Onze specifieke beschaving is gebouwd op historisch goedkope energie; maar nu praten over het feit dat hernieuwbare energie goedkoop is, is net zoveel figuurlijke hete lucht als de fysieke hete lucht die wordt gegenereerd door conventionele energiebronnen. Nu goedkope energie in 2022 niet meer beschikbaar is, zullen we zien of onze beschaving in de buurt van zo zelfvoorzienend is als Lovelock dacht dat de planeet was. Dankzij Poetin kunnen we daar deze winter harde bewijzen voor leveren. Maar het kan inderdaad heel moeilijk zijn.
KOLUMNISTEN
Uitgave 1581
Met MD: “Tijdens de leiderschapsstrijd negeerden potentiële premiers Rishi Sunak en Liz Truss allebei gemakshalve de implosie van de NHS en de sociale zorg onder de 12 jaar van de conservatieven, waardoor de pandemische schade enorm werd vergroot en ons een zeer grimmige winter met recordwachtlijsten tegemoet gaat. en personeelsvacatures. Het feit dat twee pandemische modelleringsoefeningen tot de conclusie kwamen dat we hopeloos slecht waren voorbereid en dat de regering toen niets deed om ons voor te bereiden, kwam ook niet naar voren tijdens de hustings. Beide kandidaten speelden voor de menigte …”
Met Bio-afvalstrooier: “Het nieuws dat een kleinschalig slachthuis in Derbyshire van de vijfde generatie zijn deuren voor de laatste keer heeft gesloten, na meer dan 100 jaar handel, heeft de bezorgdheid doen toenemen dat de dagen dat consumenten in Groot-Brittannië lokaal geproduceerd vlees kunnen kopen, zijn geteld Wanneer zal de regering, nu vrij van de EU-regelgeving die ze eerder de schuld gaf van de sluiting van kleine slachthuizen, eindelijk in actie komen om ze te redden?…”
Met Dr. B Ching: “Een jaar nadat de regering zei dat de spoorfranchising ‘zelfs vóór de pandemie’ in de problemen zat en zou worden geschrapt, hebben managers genoeg vertrouwen om een bedrijf op te richten dat de bestaande contracten van Abellio overneemt en ‘biedt op nieuwe franchises’. Abellio maakt deel uit van Het Nederlandse staatsspoorbedrijf NS… Britse ministers hebben Abellio gered tijdens de pandemie, verlost het van ruïneuze contractuele verplichtingen en pompt bovendien enorme subsidies binnen…”
Met afstandsbediening: “Stel dat paus Franciscus voor Vaticaan TV een documentaire zou maken over pedofiele priesters en financiële oplichters die beweerden volledig onafhankelijk en ongecensureerd te zijn. Wat de kwaliteit en inhoud ook is, kijkers zouden het verhaal als gecompromitteerd beschouwen door de bron. Toch is David Dimbleby ingehuurd om maak een BBC2-trilogie op dinsdagavond over de ergste fouten ooit gemaakt door de BBC. Dimbleby is misschien wel onze grootste tv-journalist – en zijn uitvoerend producent Denys Blakeway een prima documentairemaker – maar Days That Shook de BBC met David Dimbleby is een inherent onmogelijk project…”
Met lunch O’Boulez: “Wie zou tegenwoordig een locatie voor optredens runnen? Degenen die Covid-sluitingen en Brexit-verstoring hebben overleefd, worden nu geconfronteerd met energierekeningen die de bescheiden winst die ze mogelijk hebben behaald, dreigen te vernietigen. Salford’s theater- en galerijcomplex, de Lowry, verwacht dat zijn volgende elektriciteitsrekening zal worden hoger dan de subsidie van de Arts Council van £ 860.000. Ondertussen heeft de Edinburgh Fringe aangekondigd dat de kaartverkoop voor 2022 met 27 procent is gedaald ten opzichte van de pre-Covid-inkomsten voor 2019 …”
Met Gelikter: “Niets illustreert hoe gebroken de City-regelgeving is dan het besluit, na meer dan zes en een half jaar onderzoek, dat er geen actie mag worden ondernomen tegen maximaal tien directeuren en senior managers van HBOS nadat de bank moest worden gered door de belastingbetaler. een mensenleven geleden in 2008. Deze schaamte wordt nog verergerd door de veelzeggende weigering van de Prudential Regulation Authority van de Bank of England en de Fundamentally Complicit Authority om enige uitleg te geven over hun beslissing of de absurde vertraging …”
Brief uit Nairobi
Van onze eigen correspondent: “De presidentsverkiezingen in Kenia hebben 15 jaar lang een somber patroon gevolgd. Er worden peilingen gehouden, stemmen worden in enige verwarring geteld en, nadat de dubieuze officiële resultaten eindelijk bekend zijn gemaakt, stapt de verliezer, ook wel bekend als Raila Odinga, naar ons hooggerechtshof. In 2017 annuleerde de rechtbank de verkiezingen vanwege ernstige onregelmatigheden in het proces en dwong een herhaling, die Odinga – die nu het vooruitzicht heeft te hebben meegedaan en vijf presidentsverkiezingen te verliezen – heeft geboycot…”